Τι είναι πραλίνα
1.Praline belge έτσι λέγεται στο Βέλγιο είναι το γεμιστό σοκολατάκι, η πραλίνα. Ο όρος χρησιμοποιείται και στην ανατολική Γαλλία, στην Ελβετία, στην Αυστρία και στην Ελλάδα – σα δάνεια λέξη. Αν ζητήσετε «πραλίνες» θα σας προτείνουν σοκολατάκια με γέμιση, η οποία μπορεί να είναι μια κρέμα βουτύρου, μια γκανάς, μια πάστα πραλίνας (αμυγδάλου, φιστικιού ή φουντουκιού), μια κρέμα αρωματισμένη με λικέρ, με καφέ, με κομμάτια ξερών ή φρέσκων φρούτων, με μάρτσιπαν. Το περίβλημα μπορεί να είναι από σοκολάτα γάλακτος, μαύρη σοκολάτα ή και λευκή σοκολάτα. Οι πληροφορίες μου λένε δε πως ήδη κάποιοι σοκολατοποιοί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν πραλίνες με επικάλυψη φυσικώς ροζ (ρουμπινί) σοκολάτας.
Η ιστορία της βέλγικης πραλίνας ξεκίνα, το 1857, στις Βρυξέλλες, στο εντελώς… αποστειρωμένο περιβάλλον του φαρμακείου του Ελβετού Jean Neuhaus, ο οποίος για να «κανακέψει» την πελατεία του σκέφτηκε να επικαλύπτει με μια στρώση σοκολάτας τη γλυκόριζα που έδινε για το στομαχόπονο ή τα φάρμακα που παρασκεύαζε για το βήχα. Αυτή την αρχική ιδέα εξέλιξε, το 1912, ο καραμελοποιός-σοκολατοποιός και ζαχαροπλάστης εγγονός του, ο Jean Neuhaus ο νεότερος, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα βέλγικα, γεμιστά σοκολατίνια, βάζοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας από τις σημαντικότερες σοκολατοποιίες της χώρας, δίνοντας στο αρχικό νόημα της λέξης praliner – και κατ’ επέκταση και pralinage – (τυλίγω με χώμα και λίπασμα τις νεαρές ρίζες ή τους σπόρους κάποιου φυτού για να το βοηθήσω να βλαστήσει) μια καινούργια έννοια: Του τυλίγω με σοκολάτα ή εμβαπτίζω σε σοκολάτα.
2. Praline (πραλίνα) λένε στη Γαλλία το κουφέτο, δηλαδή το καβουρδισμένο αμύγδαλο ή και φουντούκι, με τη γνωστή λευκή επικάλυψη γκλάσου ζάχαρης. Τα πιο διάσημα γαλλικά κουφέτα είναι οι pralines του Montargis. Στη Γαλλία, όμως, τα κουφέτα (pralines) δεν συνηθίζονται μόνο στους γάμους – και στα μνημόσυνα (με ασημένια επικάλυψη). Οι Γάλλοι τα θεωρούν είδος καραμέλας και είναι περήφανοι για αυτά. Στο Aveyron τα πουλάνε στο δρόμο, σε χωνάκια, όπως τον πασατέμπο ή το αράπικο φιστίκι. Σε κάποιες πόλεις μπορείς να δεις τους πλανόδιους παρασκευαστές πραλίνας, με τα χάλκινα καζάνια τους να τριγυρνούν στο δρόμο – ενίοτε όμως αντικαθιστούν το ακριβότερο αμύγδαλο με το πιο φτηνό αράπικο φιστίκι.
Πραλίνες χρησιμοποιούν και μέσα σε γλυκά και ψωμιά. Στην περιοχή του Romans pralines λένε τις ροζ μάντολες, που μοιάζουν με τις επτανησιακές μας.
Όσο για τα σοκολατάκια ή σοκολατίνια τους τα λένε «bouchée de chocolat» (μπουκίτσα σοκολάτας), «bonbon de chocolat» (μπονμπόν σοκολάτας) ή και «crotte de chocolat» (όπου crotte αποκαλείται και… η βιρβιλιά, η κόπρος των αιγών ή των προβάτων).
3. Southern Louisiana Pecan Pralines λένε στη Λουϊζιάνα των Η. Π. Α. ένα γλυκό που μοιάζει στην όψη με «βραχάκι» και στη γεύση με καραμέλα βουτύρου, το οποίο φτιάχνεται με καρύδια πεκάν, μαύρη ζάχαρη, ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια κι αλατισμένο βούτυρο.
Παράγωγα
Praliné: (διαφοροποιείται από τον τόνο στο τελικό e) ή pralinoise: Σοκολατάκι με γέμιση pralinκι επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος.
Pralin: Πάστα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Γίνεται από ζάχαρη και αμύγδαλα ή και φουντούκια, με λίγη βανίλια, κακάο ή βούτυρο κακάο.
Leave a Comment